VHF ve UHF Arasındaki Fark

VHF ve UHF Arasındaki Fark veya VHF vs. UHF yazdığınızda, bu konu ile ilgili yazılmış onlarca yazı olduğunu görebilirsiniz. Basit bir soru olmasına rağmen, 2 frekans arasındaki farkı gerçek anlamda anlamak bayağı zamanımı aldı. Belki de benimle alakalı bir durumdur.

VHF ve UHF, HF’den farklı olarak; sinyalin antenden antene iletildiği, yer dalgalarının kullanıldığı muhabere biçimidir. HF’de olduğu gibi iyonosfer yansıması olmadan, yine HF’e göre kısa mesafe haberleşme biçimidir. Röle kullanılmayan durumlarda, muhabere menzilinin ufuk çizgisi olduğunu söylersek, yanlışlık yapmış olmayız.

Gerçekliği kesin olan bir bilgi isterseniz; şehir içerisinde UHF, düzlük alanlarda ise VHF kullanmanız sağlıklı olacaktır. Tabii bu söylediklerimiz el cihazı için geçerli. Yüksek çıkış gücüne sahip bir cihaz ve çatı anteni ile durum farklılaşıyor.

Dalga boyu - Vikipedi
Görsel Wikipedi’den alınmıştır.

Radyo frekansı dalgaları ışık hızında ilerlemektedir. Bu nedenle radyo dalgaları, hızlarıyla ölçülmezler. Bunun yerine “dalga boyu” ile ölçülürler. Bir dalga boyu, iki ses dalgasının tepeleri arasındaki mesafedir. Frekans arttıkça dalga boyu kısalır ve taşınan enerji miktarı artar. Güçlenen sinyal, duvarlardan daha kolay geçebilme ve zorlu şehir şartlarında iletişim sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, UHF ile uzak bir noktaya erişim için, çıkış gücü yüksek bir cihaza sahip olmanız gerekmektedir.

VHF (Very High Frequency) “Çok Yüksek Frekans” ve UHF (Ultra High Frequency)“Ultra Yüksek Frekans” anlamına gelmektedir.

VHF Frekans aralığı 30 MHz – 300 Mhz, dalga boyu 30 m. – 3 m. aralığıdır. UHF Frekans aralığı ise 300 MHz – 3000 MHz, dalga boyu 1 m. – 0,1 m.’dir.

Bu iki seçenek arasında bulunan temel fark; kullandıkları frekans aralıklarıdır. UHF’ye göre daha az kanala sahip olan VHF, kalabalık yaşamın bulunduğu şehir merkezlerinden ziyade; denizler, kırsal alanlar ve az insanın bulunduğu düzlük arazilerde tercih edilmektedir. İnsan kalabalığının fazla olduğu bölgelerde, hem dalga boyunun uzunluğu, hem de sıklıkla enterferans oluştuğundan pek fazla tercih edilmezler. O zaman düzlüklerde de kullanmaya gerek yok, her yerde UHF kullanalım derseniz; VHF’nin dalga boyunun uzunluğu sebebiyle, daha uzak mesafelere erişebileceğinizden ve az enerji tüketiyor olması sebebiyle; bataryanızın daha uzun süre dayanacağı bilgisini vermekte yarar var.

VHF Dalga Boyu, UHF frekansından neredeyse 10 kat daha uzun ve daha yumuşaktır. Bu dalga boyu modeli, salınımlı modelini hiçbir şey bozmadığında çok daha ileriye gidebileceği anlamına gelir.

Frekans aralığı 3 MHz – 30 MHz olan HF’ye neden kısa dalga dendiği konusuna da gelirsek; zamanın da en kısa dalganın olması sebebiyle kısa dalga denmiş ve üzerinden yıllar geçmesine rağmen ismi değişmemiştir.

Her ne kadar frekans aralığından ve bu frekansların dalga boylarından bahsediyor olsak da amatör telsizcilikte kullanılan frekans aralıkları bellidir ve bunların dışına çıkmak kanunen yasaktır.

VHF Frekans Aralığı ve UHF Frekans Aralığı için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

“VHF ve UHF Arasındaki Fark” üzerine 6 yorum

  1. Selam, size bir sorum olacak. Ben ve arkadaslarım hobim gerği cok fazla ormanlık alanda arac ile seyahat ve kamp yapıyoruz. Gruptaki herkez amator telsizci fakat simplex gorüme konusunda UHF mi VHF mi karar veremiyoruz. Ozellikle orman ve engebeli arazi şartları için önerebileceginiz siplex bantı nedir? Teşekkürler
    Umut TA2USG

    Yanıtla
    • Selamlar, engebeli arazide UHF kullanımı önerilmektedir. UHF, iletişim mesafenizi kısaltır fakat sinyalin şiddetli oluşu sebebiyle, engelleri aşmada daha başarılı olacaktır. Açık arazide VHF kullanmanız, yazıda da belirtildiği gibi daha az enerji ile daha uzaklara erişmenizi sağlayacaktır fakat, engelleri aşmada yetersiz kalacaktır.

      Yani; anten anteni görüyor ise VHF, arada engeller var ise UHF diyebiliriz

      Yanıtla

Yorum yapın