Sabit / Mobil Cihaz Seçimi

Her şey hızlı ilerliyor gibi gözükse de, sanırım olağan hız bu. Çağrı işaretimiz ve el cihazımız var. Röleye de bağlıyız fakat rölede konuşan insanlar neredeyse aynı kişiler. Her biri ile tanışmak ayrı ayrı keyif verse de, insan bir çok konuda olduğu gibi daha fazlasını istiyor. Dernek her ne kadar eski ve köklü olsa da, röle faaliyetlerini herhangi bir sebepten dolayı sonlandırabilir. İletişimin kesilmemesi adına, güç gerekliliği aslında biraz da kaçınılmaz.

Simplex frekansları dinlerken muhabereler havada uçuşuyor, insanlar birbiriyle yoğun bir iletişim ve bilgi alışverişi halinde fakat sizi kimse duymuyor. İşin kötüsü, sizin duyduklarınız da sizi duymuyor. Bunun çözümü tabii ki var. 5 – 10 watt’lık el cihazlarından farklı olarak; 25 – 50 Watt çıkış güçlerinde, sabit bir cihaz ve çatı anteni ile çıkış yapmak.

Bu istek, beraberinde bayağı da bir soru işareti getiriyor. Her biri bütçeyle bağlantılı olan; cihaz, kablo, güç kaynağı ve anten seçimleri. Cihaz kararını verdiğinizde, nereden alayım sorusu dahi insanı yoruyor. Evet evet, tatlı bir yorgunluk. Elinize hızlı bir şekilde ulaşmasını ve Türkiye faturalı bir ürün isterseniz %10 – 20 daha fazla ücret ödemeniz gerekiyor.

Daha ne olsun dediğimiz TYT TH-9800 sonrasında, bu işe uzun yıllar gönül vermiş kişilerin “en azından Yaesu FT-8900R olsun. TYT’de onun kopyası” demelerinin ardından Yaesu FT-8900R’ye odaklandım. Yaesu FT-8900R üretimden kalkmış, yerli yabancı bir çok satış mağazasında stoğu bulunmayan bir ürün. Aliexpress’te satışını yapan 2 mağaza var fakat Japon malı bir ürünün, Çin’den başka bir yerde bulunamıyor oluşu insanın aklına şüphe düşürüyor. Aralarında 300 – 400 TL’lik bir fiyat farkı bulunan mağazalardan ucuz olanın ürün yorumunda, orjinal olmama ihtimalinden de bahsedilince; şüpheli duruma, daha da şüpheli yaklaşmaya başladım ve Yaesu FT-9800R konusunu biraz ağırdan almaya başladım.

Bu esnada incelediğim ICOM 2730E markalı cihazı, satıcı Amerika’dan gönderemeyeceğini söyleyip, Alman sitelerinin fiyatları da euro’dan dolayı TL fiyatlara yaklaşınca, Türkiye’den bir Yaesu FTM 400 almaya karar verdim. Bu cihazı almam, araç için cihaz almamı engelleyip; anten vb. işleri biraz ötelememe sebep olsa da, kalıcı olduğunu düşündüğüm bir cihaz olduğundan dolayı, kendi kendimi güç de olsa ikna ettim.

Amerika DX Engineering sitesine gönderilen e-posta ve alınan cevap sol tarafta mevcut. Ne olur – ne olmaz, stok kontrolü yapmış olalım amacıyla gönderilmiş e-postaya olumsuz dönüş yapılması açıkçası ilk başta saçma geldi. Wimo’nun sorunsuz yaptığı gönderisinde gümrükte çıkan vergiler ve geri dönen cihazlardan dolayı DX Enginnering sitesinin böyle bir karar aldığını düşünmekteyim.

Türkiye’den alma kararım maalesef çok uzun sürmedi. Euro her ne kadar pahalı olsa da, yerli fiyatlar kura bağlı olarak otomatik artış gösteriyor. Yerli – Yabancı fark oranı ise sabit.

2. el bir cihaza yaptığım teklif de geri çevirilince, Wimo‘dan (henüz vergisini bilmiyorum) (Kargo Dahil) 3.930,00 TL’ye sıfır olarak sipariş verdim ve FedEx ile dün yola çıktı. (FedEx sitesinde, yarın akşam üzeri elime ulaşacağı bilgisi yer alıyor.)

Şimdi bu süreçte almak üzere inceleyip almaktan vazgeçtiğimiz cihazlara bakalım.

TYT TH-9800
Aliexpress, Hepsiburada vb. sitelerde, Facebook bitlik gruplarında çokça bulunabilecek bir ürün. İkinci el olarak alıp – satmak istediğinizde, küçük zararlarla satabileceğiniz bir ürün. Aslen Yaesu FT-8900R’nin birebir kopyası olarak üretilmiştir ve önerilmeme sebepleri arasında filtrelerinin zayıf olduğu, buna bağlı olarak enterferans alımından dolayı verimin düşeceği söylenmektedir. Fakat bunlara rağmen; acemi – profesyonel, bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Yaesu FT-8900R gibi Quad Band (29/50/144/430 MHz) oluşu, tercih edilme sebeplerindendir.

Fiyat vermek, 2 – 3 yıl sonra okuyan kişiler için sıkıcı bir durum olsa da; arşiv olması açısında belirtmekte yarar var.

TYT TH-9800 İkinci el olarak 2.000,00 – 2.400,00 TL arası bir fiyata satın alınabiliyorken, sıfır olarak Hepsiburada vb. sitelerden 2.750,00 TL’ye (335 USD) de almak mümkün. Aliexpress’ten ise 211 USD + Vergi karşılığında edinilebilir. Dolar kuru şu an için 8,27 TL civarında.

ICOM IC-2730E
Türkiye’de bulunmamakla beraber, sadece Amerika’da bu tür cihazlarının satışının yapıldığı bir sitede buldum. Yukarıda da bahsettiğim üzere; stok durumu ile ilgili e-posta gönderdiğimde; Türkiye’ye, Türkiye’nin kuralları gereği cihaz gönderimi yapamadıklarını söylediler. Büyük ihtimalle bir tecrübeden dolayı böyle bir karar alınmıştır fakat nedeni konusunda çok fazla ısrarcı olamadım. Çin’den ve Almanya’dan geliyor, neden Amerika’dan gelemediğini sorunca da, bu konuda bilgileri olmadığından dolayı yorum yapamayacaklarını söyleyip, kibarca bye bye dediler.

DXEngineering sitesinde, 2.775,00 TL olarak satışı mevcut. Bu fiyata 500 TL’lik kargo dahil fakat Türkiye’de tahsil edilecek vergiler hariçtir.

Yaesu FT-8900R
ICOM IC-2730E’den %30 daha pahalı fakat Çin değil, Amatörler için üretilmiş Japon malı bir cihaz. Uzun zamandır üretimi bulunmuyor. Bu nedenden dolayı, Amerika, Almanya ve Türkiye’de bulunan satış sitelerinde sıfır olarak mevcut değil. Aliexpress’te 2 farklı mağazada satışı bulunuyor ve bir amatör, ürün yorumuda işçiliğin kötü olduğundan, orjinal olup – olmadığı konusunda tereddütlerinden bahsetmiş. Çinli arkadaşlarımızın üretimden kalkmış fakat aranmaya devam eden bir ürünü taklit ediyor olabilir. İhtimal bile vazgeçmek için yeterli bir neden.

TYT TH-9800 gibi Quad Band (29/50/144/430 MHz) oluşu, tercih edilme sebeplerindendir.

Yaesu FTM-400DR
Normal şartlarda bütçemin üstünde olan bir ürün olsa da, ileriye yönelik olarak gözümü karartıp sipariş verdim. Belki bir çok insan için göz karartmayı gereken bir rakam değil fakat 1 – 2 yıl önce 2.000,00 TL’ye satılan bir ürüne, kısa bir süre sonra 2 kat ücret ödemek zor geldiği için, biraz gözü karartmak gerekiyor. Wimo’dan sipariş ettiğim ürünün, kargo dahil Almanya’dan çıkış fiyatı 3.930,00 TL. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, ülkemize gelen ürünlere %18 vergi uygulanıyor. Fiyatı 4.637,40 TL olan ürün, Türkiye satış fiyatından 1.500,00 – 2.000,00 TL daha avantajlı oluyor. Gelmesi biraz uzun sürecek olsa da; arada bulunan fark ile Aliexpress’ten QJE markalı 30 Amper bir adaptör almak açıkçası daha akıllıca bir yatırım olacaktır.

Quad Band değil de, Dual Band oluşu açıkçası hoşuma da gitti. 10 m. ve 5 m. uzun süre deneyimleyemeyeceğim bir bant olsa da, ilerleyen zamanlarda HF ile birlikte deneyimlemek çok daha sağlıklı olacaktır.

Yorum yapın