Echolink Nedir? – Nasıl Kullanılır?

Echolink, analog telsiz yayınlarını, internet altyapısı ile farklı lokasyonlara göndermeye yarayan bir yazılımdır. Örneğin; İstanbul – Şişli’de kurulan bir Echolink sunucusu aracılığı ile, sunucunun bağlı bulunduğu antene gelen sinyallerin internet ortamına gönderilmesi sayesinde, dünyanın herhangi bir yerinden dinleme (RX) ve aynı zamanda göndermeye (TX) yarayan sistemdir. Yani analog telsiz üzerinden yapılan görüşmeleri dinleyebilir, sunucunun kapsadığı bölgelerdeki analog cihazlara (interneti bulunan telefon ve/ya bilgisayar aracılığı ile) çağrı yapabilirsiniz.

Tamamen ücretsiz ve gönüllüler tarafından geliştirilen Echolink, sosyal amaçlı kullanım dışında acil bir durumda işinize yaramayabilir, akıllı bir cep telefonunuz veya bilgisayarınız ile birlikte internet erişiminiz de bulunuyor ise yardım çağrısı için Echolink kullanmanıza gerek yoktur. Fakat olası bir durumda, analog telsiz ile yapılan çağrıyı mobil telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan duyabilir, çağrıya karşılık verebilirsiniz. Evet çok uzak bir ihtimal fakat kurulan rölelerin neredeyse tamamı bu amacı güdüyor.

Echolink uygulamasını cep telefonunuzda kullanmak için Playstore ve Appstore‘da bulunan uygulamaları indirebilirsiniz. Bilgisayarınızda kullanmak veya Echolink sunucusu kurmak isterseniz buradan güncel versiyonu indirebilirsiniz.

Uygulamayı kullanabilmek için çağrı işaretimiz ile birlikte Amatör Telsizcilik Belgemizi de, doğrulama için Echolink sitesinde bulunan Validation sayfasından göndermemiz gerekiyor fakat öncesinde uygulamayı cep telefonumuza indiriyoruz.

Cep telefonumuza indirdiğimiz uygulamaya giriş yaptığımızda karşımıza çağrı işaretimizin sorulduğu bir kutucuk çıkıyor. KEGM tarafından tarafımıza tahsis edilen çağrı işaretimizi girip, sonrasında standart kayıt prosedürlerini uygulayarak; son görselde olduğu e-posta kutumuza gelen bağlantıya tıklayarak e-posta adresimizin bize ait olduğunu onaylarak, çağrı işareti doğrulama sayfasına yönlendiriliyoruz.

Burada bulunan upload alanına amatör telsizcilik belgemizin ön – arka fotoğrafını veya E-Devlet hesabımızla giriş yapıp, a4 formatında indirdiğimiz belgeyi gönderiyoruz. İlgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kısa bir bekleyişin ardından gelen onay e-postası sonradında cep telefonumuza indirdiğimiz uygulamayı açarak; (eğer sorar ise) kayıt sırasında belirlediğimiz şifre ile giriş yapıp; Locations > Asia > Turkey sekmelerini takip ederek; Türkiye’de bulunan Echolink kullanıcılarına ulaşıyoruz.

Dilerseniz Settings bölümünden başlangıçta telefon marka – modelinizin yazdığı bölümü değiştirebilirsiniz.

Burada bulunan çağrı işaretleri bireysel kullanıcıların; YM ile başlayan çağrı işaretleri derneklerin rölelerine kurduğu echolink kullanıcılarını göstermektedir. Yani YM2KRA-R isimli konferans odasına bağlandıktan sonra yaptığımız çağrı; 439.162,5 frekansında yayın yapan AKRAD Çamlıca istasyonunun tüm dinleyicilerine iletilecek ve aynı zamanda röle üzerinde yapılan görüşmeler size aktarılacaktır.

Simplex bir frekans üzerine de Echolink sunucusu kurabilirsiniz fakat bu frekansın halkın ortak kullanımı için tahsis edildiğini unutmamak gerekir. Echolink kurmanız, sizi o frekansın sahibi yapmayacağı gibi; 144 – 146 / 430 – 440 frekans aralıklarında ticari bir faaliyette bulunulamayacağını da bilmekte yarar var.

Sancaktepe bölgesinde, 145.275 frekansı üzerinde çalışan Echolink sunucusundan çağrı yapmak isterseniz; TA2TAB-R isimli kullanıcıya bağlanabilirsiniz. Buraya yapılan çağrılar TA2TAB’nin echolink sunucusu, cihazı ve anteni üzerinden İstanbul’un bir çok bölgesine gönderilecektir.

Yorum yapın