WiMo’dan Bir Şeyler Aldım.

WiMo, Hamradio ve DXEngineering‘in aksine; Amerika’dan çok daha yakın, Almanya’da bulunan ve Yaesu, Diamond gibi büyük markaların satıcısı. Avantajı ise; satın alım sırasında vergi almıyor. Yani ödenecek tek vergi, Türk Hükümeti tarafından tahsil edilen %18 Gümrük Vergisidir.

Ödenecek %18 Gümrük Vergisi, fiyatı ciddi oranda yükseltiyor olsa da, Türkiye’de bulunan satıcılara göre %30 – 50 bir fiyat avantajı sağlıyor. Durum böyle olunca da, haliyle öncelikli tercih oluyor.

Ham Radio Outlet ve DXEngineering’den alışveriş yapan amatörler olsa da; DXEngineering, kendilerine gönderdiğim bir e-posta’ya karşılık olarak Türkiye’ye satış yapmadıklarını bildirmişti. Ne kadar doğru bilemiyorum fakat özel bir kampanya olmaz ise; fiyatlar Wimo ile neredeyse aynı.

Aktif olarak kullanmış olduğum Yaesu FTM-400’ü de buradan satın aldığımdan dolayı, kafamda gümrük ile ilgili hiç bir soru işareti olmadan bir sepet daha oluşturup siparişini verdim.

Diamond Power Supply
Diamond CP-6SR 6 Band Vertical 6/10/15/20/40/80m R2
Yaesu FT-991A

Seçimlerimin iyiliği / kötülüğü tartışmaya açık bir konu olduğundan, bu konuyu geçip; ürünlerin taşıma ve diğer ek ücretleri hariç toplam bedelinin 1.641,00 Euro (Diğer masraflar dahil 1.771,00 Euro) olduğunu bildirelim. Aslında bu yazının asıl amacı da bu durum ile ilgili bilgiler vermek.

Ürünler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra öğrendiğim kadarıyla; 1500 Euro ve üzerinde verilen siparişlerde, ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanıyor. Bu da, neredeyse sipariş tutarı kadar vergi demek oluyor. Kaynak

Riske girmemek için söylemekte yarar var; siparişiniz 3 parçadan ve 500’er Euro’luk ürünlerden oluşuyor da olsa, yukarıda bahsedilen ithalat vergilerine tabii olmakta. Yani, tek bir ürünün 1500 Euro olması gerekmiyor.

Benim önerim 1500 Euro ve üzeri sipariş vermemeniz, fakat ben verdim. O yüzden devam ediyorum.

Sipariş verene kadar kimse böyle bir araştırma yapmaz, sanmıyorum. Yada bende bir problem var bilemiyorum. Sadece ödeyeceğim tutara ve alacağım cihazlara takılıp mevzuatı araştırmak kesinlikle aklıma gelmedi.

Henüz cihazlarımı teslim alamamış olsam da, işleyişin düzene girdiğini söyleyebilirim. Uzun uzun, madde madde yazmaya gerek olmadan özet geçmek gerekirse; eğer böyle bir hata yaptıysanız, gümrük müdür yardımcısına yazacağınız, içerisinde konşimento numaranız ve ürünü nerede kullanacağınızı belirten bir dilekçe ile müracaat edip; (onay almayı başarmış olmanız durumunda) kaşeli – imzalı dilekçenizi arşive kaydettirip, daha sonra kontrol memuruna müracaat ediyorsunuz.

Gümrük kontrol memuru ile birlikte ürününüzün yanına gidiyor ve gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kendisi dilekçenize “teslimi uygundur” minvalinde bir yazı yazıyor ve bu evrakı FedEx çalışanına teslim edip eve geri dönüyorsunuz.

Az cümleyle geniş bir konuyu anlatmak kafa karıştırıcı olabileceğinden, madde madde de yazalım.

Bir hata yaptık ve risk almak isteyip, 2 parça da ayrı ayrı satın almak yerine 1500 Euro’yu aşan bir sipariş verdik.

Ürün, kutusu açılmadan, sadece fatura tutarından dolayı, FedEx tarafından e-posta veya telefon ile bilgilendirilip; tutarın yüksek oluşundan dolayı ürünü kendilerinin çekemeyeceğini, bir gümrük müşavirliği firmasından yardım alabileceğinizin bilgisi verilecektir.

Kendilerinin çalıştığı firma ile görüşmek istediğinizde (ben öyle yaptım), ürünün tareks kapsamına girdiğini ve işlemlerinin, ek vergilerinin çokluğundan dolayı ürün fiyatına yakın bir bedeli kabul etseniz dahi, kendilerinin bu işi alamayacaklarını bildirecekler. Bu iş ile karşı firmanın (WiMo) dahi uğraşmayacağını da duyacaksınız.

Ben farklı bir gümrük müşaviri / komisyoncusu ile de görüştüm; kendisinin önerisi ürünü geri gönderip, 1 veya 2 hafta arayla farklı siparişler vermem yönündeydi ve aslında en mantıklı seçenek buydu.

Bir başkası ile görüşmem sonucu; bizzat İGA (Istanbul Grand Airport) diye adlandırdıkları bölgeye gidip, dilekçe vererek eşyanın ticari olmadığına dair bilgi vermem durumunda, ürünü teslim alabileceğimi öğrendim.

(Bu arada yaşanan hatalı dilekçe, iyilik yaptığını düşündüğüm kişinin aklına gelen tüm tabirleri kullanarak saçma – sapan bir ücret tahsil etme çabalarını atlıyorum)

İşin tüm sorumluluğunu üstlenen gümrük kontrol memuruna durumu anlatmanız sonrasında yönlendirileceğiniz müdür yardımcısına dilekçe ile başvuruyoruz.

Dilekçe içeriğinde ürün ağırlığı, konşimento numarası (ana konşimento değil, aslında FedEx takip numaranız) ve ürünü nerede kullanacağınızı içerek bir dilekçe (ben amatör telsizciliğin kısa özetini de geçtim) ile kendisinin ürün inceleme onayını alıyoruz. Ben evraklarım arasında amatör telsizcilik belgemi ve fotokopisini de bulundurup, her fırsatta göstermeye gayret ettim.

Kaşeli ve imzalı evrağınızı arşive götürerek kayıt altına alınmasını sağlıyoruz.

Kaşe – imzalı ve arşiv kayıt numarasını içeren evrağınız ile birlikte gümrük kontrol memuruna gidip, muayene zamanının gelmesini bekliyoruz. Muayene zamanı geldiğinde FedEx çalışanlarının yardımı ile alana getirilen kutu açılarak, ürün incelemesi ve açıklaması yapılıyor. Amatör telsizcilik yaygın bir kavram olmadığından, açıklaması zor olsa da, konu ile ilgili bilgiler verebilirsiniz. Hobi oluşu, avrupa birliği tarafından ülkemizde yaygınlaşması talebi, afet durumlarında iletişimin bir akü ile devam edebileceği gibi amatörlüğü anlatan bilgiler kendisine aktarılıyor.

Bu aşamanın da olumlu geçmesi durumunda; gümrük kontrol memurunun, teslime uygundur yazısı ve mührü ile FedEx’e gidip, evrakınızı teslim ediyorsunuz ve işlemler kaldığı yerden devam ediyor.

Bu prosedür, fiyattan değil de, sadece telsiz cihazı oluşundan dolayı takıldığında da uygulanabilir. İlk siparişimde sadece Amatör Telsizcilik Belgesi göndermem ve durumu FedEx çalışanına anlatmam yeterli olmuştu. Fakat (yaklaşık) 200 Euro değerinde bir el cihazınında, e-posta ile gönderilen amatör telsizcilik belgesinin, kontrol memuruna ulaşmaması sonucu aynı işlemi tekrarlayan, içerisinde cihaz olmadığı halde; anten ve ufak – tefek aksesuarların bulunduğu ürünlerin de aynı şekilde takıldığını ve aynı işlemlerin uygulanması sonucu güçlükle geçirebildiğini duymuyor da değiliz.

Yorum yapın