İngilizce kaynaklarda Export log to WSJT-X / JTDX olarak anlatılan log aktarma işlemi.
Dijital modlarda (şuan için sadece ft8 kullanıyorum) QSO yapan amatör telsizcilerin kullandıkları 2 yazılım bulunuyor. WSJT-X ve JTDX görünüm olarak neredeyse birbirlerinin aynısı olsa da, JTDX söylendiği gibi gerçekten daha iyi duyuyor.
Kendi edindiğim bilgilerle kullanmaya başladığım WSJT-X programını zaman içerisinde kişiselleştirip kullanımına alıştığım sıralarda farklı bir program önerisi geldi. JTDX. WSJT-X’ten biraz daha modern olsa da birebir aynısı denebilecek benzerlikte. Zaten yapımcısı da WSJT-X’in yapımında yer alan K1JT çağrı işaretli amatör. Neden ayrı bir program yaptığını bilmemekle beraber; WSJT-X’in sorun çıkardığı bir zaman, test amaçlı JTDX’i açtığımda, gerçekten de WSJT-X’de görmediğim çağrı işaretlerini görmemle program değiştirme kararı aldım.
Ve daha ilginç olanı, bu ayarlamaları yaptığım esnada; programın sol tarafında, o esnada çıkış yapan tüm istasyonların ülkelerinin de gözüktüğünü fark ettim. Bu iş için ekstra bir program kullanıyor olmama rağmen, fakat sadece tıkladığım istasyonların ülkelerini görebildiğim için çok da verimli olduğunu söyleyemem açıkçası.
Değişiklik kararı almış olsam da; WSJT-X’de bulunan log dosyamı JTDX’e aktarmamı sağlayacak bir menü göremediğim için sürekli olarak erteledim. Kaynak olmayacağını düşünerek bu zamana kadar Google araması yapmamıştım fakat boş bir zamanımı, kaliteli bir konuyla doldurmak için “jtdx import log” kelimeleriyle bir arama yaptım ve ilk sonuçta aradığımı buldum.
Export log to WSJT-X / JTDX
Diğer amatör telsizcilik programlarında olduğu gibi 90’lardan kalma tasarımıyla (internet sitesi güncel) SwissLog programı bu işi kolay bir şekilde yapabiliyordu. Yardım sayfasında bulunan metni Türkçe’ye çevirerek direkt aktaralım.
WSJT-X’i kullandığım ilk günlerde, her amatör benim için yeni bir QSO olduğu için daha önce QSO yaptığım amatörleri bilmeye ihtiyaç duymamıştım. İlerleyen zamanlarda CQ çeken amatör telsizcilerin çağrı işaretlerini logbook’ta aramak aşırı zahmetli gelmeye başladığı için ayarlarda daha önceden QSO yapılan çağrı işaretlerinin renklendirilebileceğini gördüm.
Yeni bölgeden gelen çağrılar, daha önce qso yaptığınız çağrı işaretleri, qso yaptığınız bölgede daha önce qso yapmadığınız çağrı işaretleri ayrı ayrı renklendirilebilmekteydi.
Tam hatırlamıyor olsam da; bunu arama sebebim, büyük ihtimalle bir amatör telsizcinin herhangi bir yerde paylaştığı ekran görüntüsünde bulunan satırları renkli WSJT-X programıydı. Henüz çok az şey biliyor olsam da; öğrendiklerimin bir çoğunu; tabiri caizse abidik – gubidik yerlerden öğrendiğimi söyleyebilirim. O yüzden herhangi bir yerde gördüğünüz fotoğrafı bile incelemekten geri kalmayın derim.
Günlüğü WSJT-X / JTDX’e dışa aktarma
Swisslog, WSJT-X / JTDX tarafından tanınan modlarda çalışılan tüm QSO’ları dışa aktarmak ve elde edilen wsjtx_log.adi’yi oluşturmak ve WSJT-X / JTDX’in günlük dizinlerine kopyalamak için eksiksiz bir işlev sağlar. Bu, her iki programı da kullanan veya FT8 / JT65 QSO’ları herhangi bir ADIF dosyasından Swisslog’a aktaran ve WSJT-X / JTDX’teki yeni çağrı işaretleri, DXCC, ızgaralar vb. İçin renk tanımlamasını kullanmak üzere her iki programı da aynı QSO’larla senkronize tutmak isteyen kullanıcılar için çok kullanışlıdır.
Araçlar / Günlüğü WSJT-X / JTDX’e dışa aktar’a gidin:
Swisslog, WSJT-X / JTDX’in yüklü olup olmadığını algılar. Yüklenirse, WSJT-X / JTDX’in varsayılan günlük dizinleri otomatik olarak algılanır (YALNIZCA Windows Vista veya üstü). Varsayılan günlük dizinleri şunlardır:
WSJT-X: C:\Kullanıcılar\\AppData\Local\WSJT-X
JTDX: C:\Kullanıcılar\\AppData\Local\JTDX
WSJT-X / JTDX’in birden fazla örneğini kullanıyorsanız ve tüm günlük dosyalarını senkronize tutmanız gerekiyorsa, Özel 1 / Özel 2 Dizin alanlarını kullanın. Windows XP kullanıyorsanız, günlük dizini konumunu kopyalayıp yapıştırmanız gerekir.
Bu işlev, Dışa Aktar düğmesine basıldığında aşağıdaki adımları otomatik olarak gerçekleştirir:
- Seçilen çağrı işareti / modlarından çalışılan tüm QSO’ları geçici bir ADIF dosyasına aktarın. Tüm çağrı işaretlerinizi seçmek için çağrı işareti alanını boş bırakın.
- wsjtx_log.adi günlük dosyasının seçili dizinlerde bulunup bulunmadığını denetleyin.
- Günlük dosyası varsa, wsjtx_log_bak.adi adlı bir yedek kopya oluşturur. Bu şekilde, sorun olması durumunda günlük dosyasını geri alabilirsiniz.
- Geçici ADIF dosyasını, wsjtx_log.adi adıyla seçili günlük dizinlerine kopyalayın.
- Geçici ADIF dosyasını silin.
- Sonuçları dışa aktar bölümünde, dosyanın her dizinde başarıyla kopyalanıp kopyalanmadığını (Tamam) veya herhangi bir sorun olup olmadığını (dizinin bulunamaması durumunda BAŞARISIZ veya MEVCUT DEĞİLDİR) göreceksiniz.
Ben anlatılanlardan biraz farklı olarak; Tools > Export log to WSJT-X / JTDX menüsünde direkt başarılı olamayınca; önce File > Import QSOs > ADIF File menüsünden wstj-x log dosyasını program veritabanına ekledim. Sonrasında yaptığım ilk denemede loglarım JTDX’e aktarıldı